Národná rada SR schválila dňa 17.6.2021 zákon, ktorým sa mení zákon o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti. Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny sa ním ukladá povinnosť utvárať podmienky na poskytovanie bezplatného poradenstva (i) fyzickej osobe pri riešení problémov s dlhmi a (ii) jednotlivcovi a rodine zameraného na prevenciu vzniku duševných porúch, vrátane psychologického poradenstva. Novela bude účinná od 1.8.2021. 

Cieľom tohto poradenstva má byť okrem riešenia konkrétnej situácie aj poskytnutie pomoci jednotlivcovi zmeniť jeho celkové postoje, správanie, úroveň finančnej gramotnosti tak, aby u neho nedochádzalo k opakovanému nadmernému zadlženiu. Významným dôvodom zmeny pre poradenstvo v druhej oblasti je, že aktuálna pandemická situácia zdôraznila výraznú absenciu poradenstva ako prevencie duševných porúch, ktoré sa "premnožili" v dôsledku sociálnej izolácie a rôznych foriem prežívania tejto pandémie.

Nakoľko zákon poskytuje len teóriu, bude zaujímavé sledovať, ako sa vyvinie prax Ústredia práce, ktoré bude mať od 1.8.2021 nové úlohy.