Fyzické osoby oprávnené konať v mene právnickej osoby, ktoré nemajú v obchodnom registri zapísané všetky identifikačné údaje (o spoločníkoch, štatutárnych orgánoch alebo členoch štatutárnych orgánov, vedúcich organizačných zložiek podnikov, a pod.) v zmysle povinnosti v súlade so zákonom č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri, majú povinnosť zosúladiť tieto údaje spolu s najbližším návrhom na zápis zmeny zapísaných údajov po 30.9.2021, najneskôr však do 30.9.2022.

Prijatá novela k tomuto zákonu však zavádza nový pojem tzv. automatizovaného doplnenia identifikačných údajov o vyššie spomenutých osobách v určitom právnom postavení bez potreby podania návrhu na zápis údajov do obchodného registra, a to spôsobom využitia hodnôt referenčných údajov. Toto však bude možné iba v prípade, ak o totožnosti nebude pochybnosť, čo posilňuje aj spojenie „logické priradenie k tomu istému subjektu evidencie“.

Ak ale takéto doplnenie registrový súd nevykoná a nezašle o ňom oznámenie zapísanej osobe do 31.5.2022 platí, že ho nebolo možné vykonať. Zapísaná osoba má po tomto dátume možnosť splniť si svoju povinnosť prostredníctvom návrhu na zápis, pričom tento bude bezplatný.

Účelom tejto novely je snaha čo najviac pomôcť zapísaným osobám (aj preto sa to volá „požiadavka užívateľskej prívetivosti“) a eliminovať to, aby všetky museli podávať návrh na zápis týchto údajov do obchodného registra. Fungovanie tohto mechanizmu v praxi však ukáže až budúcnosť.