Dňa 31.3.2022 nadobudla účinnosť prevažná časť novely zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Zmena sa dotkla aj podmienky účasti týkajúcej sa osobného postavenia a spôsobu ich preukazovania pre hospodárske subjekty so sídlom mimo územia Slovenskej republiky zapísanými v zozname hospodárskych subjektov.

Zatiaľ čo dovtedy platilo, že subjekt preukazuje svoje postavenie vo vzťahu k Slovensku ALEBO druhému štátu, v ktorom má sídlo, situácia sa výrazne zmenila. Od účinnosti novely sa splnenie podmienok osobného postavenia preukazuje pre obe krajiny, teda aj vo vzťahu k štátu sídla/miesta podnikania, ale zároveň aj vo vzťahu k Slovenskej republike. 

Po novom sa teda verejného obstarávania môže zúčastniť len ten, kto:

  • nemá evidované nedoplatky na poistnom na sociálne poistenie a zdravotná poisťovňa neeviduje voči nemu pohľadávky po splatnosti podľa osobitných predpisov v Slovenskej republike a v štáte sídla, miesta podnikania alebo obvyklého pobytu;
  • nemá evidované daňové nedoplatky voči daňovému úradu a colnému úradu podľa osobitných predpisov v Slovenskej republike a v štáte sídla, miesta podnikania alebo obvyklého pobytu;
  • nemá uložený zákaz účasti vo verejnom obstarávaní potvrdený konečným rozhodnutím v Slovenskej republike a v štáte sídla, miesta podnikania alebo obvyklého pobytu.

Subjektom so sídlom mimo územia Slovenskej republiky s platným zápisom do zoznamu hospodárskych subjektov odporúčame, ak nepreukázali splnenie podmienok účasti podľa novely už k zápisu do zoznamu hospodárskych subjektov, aby aktualizovali zápis v zozname hospodárskych subjektov aj vo vzťahu k Slovenskej republike.