Využívanie influencerov na propagovanie produktov a služieb je už dnes klasikou. Prostredníctvom influencera značka zamieri na publikum a reklama sa dostane presne tam, kam má. Vo väčšine prípadov sú nakoniec všetci spokojní. Značka predá, influencer zarobí a follower má to, po čom túžil. Sú ale prípady, kedy to dobre dopadnúť nemusí. A to napríklad vtedy, keď sa z influencera stane finfluencer, ktorý vám poradí, čo s vašimi peniazmi.

Len pred pár dňami boli v rámci hromadnej žaloby na kalifornskom súde žalované viaceré celebrity, vrátane Floyda Mayweathera a Kim Kardashian, za propagáciu kryptomenového tokenu EthereumMax (EMAX). Celebrity sú žalované spolu s tvorcami kryptomeny za to, že údajne pripravili investorov o veľké peniaze.

Po tom, čo tvorcovia EMAX oznámili, že spolupracujú s Floydom Mayweatherom, a že konajú ako exkluzívna kryptomena boxerského zápasu medzi Mayweatherom a Loganom Paulom, sa dramaticky zvýšil objem obchodovania EMAX. V nasledujúcich mesiacoch Mayweather osobne propagoval EMAX, čo viedlo k ďalšej publicite a predaju EMAX. Podobne, Kim Kardashian propagovala EMAX na svojom instagramovom účte s viac ako 250 miliónmi followerov. Kryptomena EMAX po uverejnení jej príspevku vzrástla o 1 370 % z pôvodnej ceny. O mesiac neskôr klesla o 98 % a investorom ostali oči pre plač.

V žalobe sa uvádza, že tvorcovia EMAX, rovnako ako Kardashian a Mayweather, poskytli investorom nepravdivé a zavádzajúce vyhlásenia o schopnosti investorov zarobiť peniaze s EMAX. Žalobcovia obvinili obe celebrity aj z toho, že riadne nezverejnili svoj platený vzťah s EMAX. Podľa žalobcov tieto činnosti pomohli prilákať neinformovaných investorov a umelo nafúkli cenu EMAX, čo umožnilo jej tvorcom dosiahnuť významné zisky z predaja EMAX na úkor ostatných investorov.

Bude zaujímavé sledovať, ako tento prípad skončí. Dá sa však predpokladať, že sa celebrity nakoniec budú musieť buchnúť po vrecku. A rovnaký osud môže čakať na finfluencerov aj u nás.