Dark patterns alebo po slovensky „temné vzorce” na rozhraniach online platforiem sú praktiky, ktoré zámerne alebo fakticky narúšajú alebo oslabujú schopnosť používateľov prijímať samostatné a informované rozhodnutia. Zjednodušene povedané, sú to nastavenia alebo zobrazenia webovej stránky, ktoré nútia používateľov robiť to, čo by inak nespravili (napr. kúpiť si v e-shope produkt, ktorý nepotrebujú). 

Najobvyklejším prípadom temného vzorca býva zobrazenie možností výberu s tým, že niektoré možnosti výberu sú zvýraznené pomocou vizuálnych, zvukových alebo iných prvkov. Za temný vzorec sa môže považovať aj opakovaná výzva, aby sa používateľ rozhodol, a to aj vtedy, keď si už niektorú možnosť zvolil. Ďalším príkladom je výrazne sťažený postup zrušenia služby v porovnaním s postupom prihlásenia do danej služby, alebo prednastavený výber z viacerých možností, ktorý sa len veľmi ťažko mení. 

Temnými vzorcami v širšom zmysle slova môžu byť akékoľvek praktiky, ktoré narúšajú slobodné rozhodovanie online používateľov, vrátane (i) skrytých nákladov - napr. zobrazenie nízkej ceny letenky a až neskôr v procese pripočítanie palivových poplatkov, (ii) limitovaných ponúk - napr. nepravdivé oznámenie „na sklade sú už len 2 položky“, (iii) confirmshamingu  - napr. hláška „áno, chcem zrušiť objednávku lebo neznášam šetrenie", či (iv) temných vzorcov na zber osobných údajov – napr. namiesto možnosti „nesúhlasím“ je poskytnutá len možnosť „chcem sa dozvedieť viac“.

Pri používaní temných vzorcov sa môžete dostať do problémov. Ak Vám doteraz hrozili sankcie podľa spotrebiteľských predpisov či GDPR (v prípade temných vzorcov na zber osobných údajov), po novom sa pridajú aj sankcie podľa Aktu o digitálnych službách (DSA).

Nie vždy musí byť zrejmé, či konkrétna funkcionalita stránky alebo jej dizajn napĺňa znaky temného vzorca, alebo či ide len o neškodný (a spravidla prospešný) nástroj poskytovateľa služieb/online obchodníka. Ak máte pochybnosti ohľadom (ne)dovolenosti funkcionalít alebo dizajnu vašej webovej stránky, sme pripravení Vám poradiť.