Prvá časť dlho očakávanej novej európskej regulácie digitálneho priestoru (tzv. Digital Service Package tvorený nariadeniami označovanými ako „Digital Markets Act“ a „Digital Services Act“) je definitívne na svete.

Účelom regulácie je snaha o znovuotvorenie trhu s digitálnymi službami a zabezpečenie spravodlivejšej súťaže medzi subjektami digitálneho trhu, ako reakcia na dominantné postavenie najväčších digitálnych platforiem, tzv. gatekeepers. Tieto platformy prepájajú komerčných používateľov so spotrebiteľmi, čo im umožňuje určovať si vlastné pravidlá a vzhľadom na ich veľkosť tak ovplyvňovať celý trh, logicky, vo vlastný prospech.

Nariadenie obsahuje jednoznačný zoznam povinností a zákazov pre gatekeeprov, prostredníctvom ktorých sa má zabezpečiť, aby boli digitálne trhy otvorenejšie a spravodlivejšie. Nariadenie sa napríklad osobitne venuje zabehnutým praktikám, ako uprednostňovanie vlastných služieb alebo bránenie vlastným komerčným používateľom v prístupe k spotrebiteľom. Za porušenie povinností a zákazov hrozia pokuty až do 10 % celosvetového obratu spoločnosti.

Nariadenie o digitálnych trhoch - Digital Markets Act, nadobudlo účinnosť 1.11.2022 a začne sa uplatňovať od 2.5.2023.