Ak máte skúsenosti s investovaním, určite viete, že finančné rozdielové zmluvy (angl. contracts for differences alebo „CFD“) patria medzi vysoko rizikové produkty. Môžete na nich ľahko zarobiť, ale aj veľa stratiť. Táto rizikovosť podľa regulátora vyžaduje osobitnú pozornosť nielen vo vzťahu k informáciám, ktoré je potrebné pred uzavretím transakcie klientom poskytnúť, ale aj vo vzťahu k forme ich propagácie.

V zmysle článku 42 nariadenia MiFIR, Národná banka Slovenska v roku 2019 vydala rozhodnutie o intervenčnom opatrení, ktorým určila pravidlá pre uvádzanie na trh, distribúciu a predaj finančných rozdielových zmlúv neprofesionálnym klientom. Na to, aby investičná spoločnosť alebo úverová inštitúcia mohla propagovať CFD kontrakty, musí byť splnených hneď niekoľko podmienok. Jednou z podmienok je, že neprofesionálnemu klientovi nesmie byť poskytnutá žiadna peňažná ani nepeňažná výhoda okrem informácií týkajúcich sa CFD.

NBS odôvodňuje tento zákaz tým, že bonusy a iné obchodné výhody môžu odpútať pozornosť klienta od vysoko rizikovej povahy produktu. Neprofesionálni klienti totiž môžu považovať rôzne akcie obchodníkov za hlavnú vlastnosť produktu do tej miery, že môžu zlyhať pri náležitom posúdení úrovne rizík spojených s týmto produktom.