To platí aj v prípade prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Pracovný pomer na dobu určitú predstavuje výnimku oproti pracovnému pomeru na dobu neurčitú. Zákonník práce umožňuje uzatvorenie pracovnej zmluvy na dobu určitú najdlhšie na dva roky, a v rámci týchto dvoch rokov je stranám dovolené bez udania dôvodu predĺžiť alebo opätovne dohodnúť pracovný pomer najviac dvakrát.

Každé ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie (tretie a viac) do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné iba s uvedením jedného z dôvodov § 48 ods. 4 Zákonníka práce v pracovnej zmluve (dodatku) a za predpokladu, že je opodstatnené dočasnou potrebou výkonu práce a súčasne limitované časovým obdobím. To platí aj pre dôvod vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Uvedené plynie z rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. novembra 2022, sp. zn. 9Cdo/273/2020: „Keď zamestnávateľ uvedie ako dôvod opätovného predĺženia pracovného pomeru len odkaz na skutočnosť, že zamestnanec vykonáva práce vymedzené v kolektívnej zmluve, chýba v pracovnej zmluve vecný dôvod pre dočasnosť takéhoto dohodnutia pracovného pomeru na dobu určitú, ktorý by bol v súlade s obsahom zákonného ustanovenia § 48 ods. 4 a 5 Zákonníka práce.