Najvyšší súd v Kalifornii rozhodol vo veci prístupu zástupcov zamestnancov na pracovisko farmárov. Týmto rozhodnutím súd prelomil už zaužívanú prax v oprávnení zástupcov zamestnancov vstupovať na súkromný pozemok fariem, kde vykonávali odborovú činnosť. Toto oprávnenie mohli uskutočňovať pred začatím výkonu práce, po skončení výkonu práce a počas obednej prestávky zamestnancov.

Súd rozhodol pomerom 6:3 v prospech vlastníkov fariem tak, že zástupcovia zamestnancov nemôžu vstupovať na súkromný pozemok vlastníkov fariem. Podľa súdu, povolenie vstupu odborovým organizáciám na súkromný pozemok znamená protiústavné zabratie cudzieho majetku bez spravodlivej náhrady.

Toto súdne rozhodnutie môže predstavovať pre odbory problémy s náborom a organizovaním svojej činnosti, a to hlavne v prípade organizácií, ktoré zastupujú zamestnancov s nízkymi príjmami, ako je to práve v prípade pracovníkov na farmách. Navyše, mnohí z nich nehovoria po anglicky, prípadne sú negramotní a žijú roztrúsení či už v moteloch alebo u priateľov a rodiny a počas roka často menia miesto ubytovania. A práve ich oslovovanie priamo na pracovisku bolo jediným spôsobom, ako by sa mohli dozvedieť a zapojiť do odborovej činnosti.

Na porovnanie, slovenská aj európska legislatíva umožňujú priame pôsobenie odborov na pracovisku zamestnávateľa. V tejto súvislosti je zaujímavé rozhodnutie Okresného súdu Žilina, ktorý určil hranice kontrolnej právomoci zástupcov zamestnancov. Zástupcovia zamestnancov sa dožadovali kontroly zamestnávateľa od 6:00 do 18:00 hod. každý pracovný deň za účelom dodržiavania pracovnoprávnych predpisov vrátane mzdových predpisov a záväzkov vyplývajúcich z kolektívnej zmluvy. Súd takúto kontrolu označil za sústavnú a bezdôvodnú, a tak rozhodol v prospech zamestnávateľa. 

Ako však budú postupovať odbory v Kalifornii ukáže len čas...