Zmeny sa dotknú zdaňovania napríklad v prípade stravných lístkov (tzv. gastrolístky alebo stravenky), t. j. vtedy, keď zamestnávateľ poskytne zamestnancovi gastrolístok v hodnote prevyšujúcej zákonom stanovenú maximálnu výšku 2,81 EUR (a hodnotu príspevku zo sociálneho fondu, ktorý bude aj naďalej oslobodený od dane). Hodnota gastrolístka prevyšujúca vyššie uvedené dve položky sa od 1.1.2022 stane predmetom dane a odvodov.

Na strane zamestnanca bude teda príspevok zamestnávateľa na teplé jedlo, na stravovaciu poukážku a na finančný príspevok na stravovanie oslobodený od dane len do výšky 2,81 EUR. Toto prináša zmenu oproti stále aktuálnemu právnemu stavu v prípade gastrolístkov, podľa ktorého je celá hodnota poskytnutého gastrolístka (aj nad zákonom stanovenú výšku) na strane zamestnanca oslobodená od dane. Touto zmenou sa má zrovnoprávniť gastrolístok/stravenka a finančný príspevok na stravovanie.

Bližšie detaily o najdôležitejších zmenách a prípadných dopadoch tejto novej regulácie na zamestnancov a zamestnávateľov rozpracujeme v samostatnom príspevku.