Od 1.11.2022 je v Zákonníku práce vcelku zaujímavá nová právna úprava pre zamestnávateľov, u ktorých pôsobia odborové organizácie, a ktorá môže spôsobiť náročné administratívne cvičenie. Zakotvuje sa právo odborov, ktoré u zamestnávateľov pôsobia, primeraným spôsobom oslovovať zamestnancov za účelom ponúknutia členstva a informovať zamestnancov o ich činnosti

Upozorňujeme však, že spôsob oslovenia, ako aj spôsob informovania, musí byť s odbormi dohodnutý. Zákonník práce formu dohody neupravuje, takže tá môže byť písomná, ústna alebo dohodnutá aj priamo v kolektívnej zmluve.

Prečo je potrebné k takýmto dohodám pristúpiť a neponechať to len tak? Zákonník práce jasne stanovuje, že ak k takejto dohode nedôjde, je povinnosťou zamestnávateľa poskytovať zamestnancom písomnú informáciu o odborovej organizácii, ktorá u neho pôsobí. Údaje, ktoré má zamestnávateľ poskytovať mu dáva odborová organizácia, a pôjde o všeobecné informácie ako názov, sídlo, web, email a kontakty, ale pokrokovo aj profil na sociálnych sieťach a prípadne aj adresu v rámci interného systému zamestnávateľa, napr. intranet alebo sharepoint, ak tam majú odbory vyhradené miesto. Lehota pre zamestnávateľa na poskytnutie údajov je 7 dní od začatia pôsobenia odborov, nástupu nového zamestnanca alebo po žiadosti odborov z dôvodu zmeny údajov, prípadne 1x za rok na základe žiadosti odborov. 

Čo sa týka informovania o činnosti oborov, opätovne, ak nedôjde k dohode, majú odbory právo primeraným spôsobom zverejňovať oznamy o činnosti na mieste prístupnom pre zamestnancov. To je možné nahradiť aj zriadením prístupu do interného systému zamestnávateľa, ale pod podmienkou, že zamestnanci majú k nemu prístup. 

Hoci rozumieme tomu, že z praxe mohla vzísť požiadavka na výslovnú úpravu týchto práv v Zákonníku práce, musíme súčasne dodať, že je primárne povinnosťou a účelom odborov získavať nových členov a potvrdzovať opodstatnenosť ich pôsobenia informovaním o výsledkoch ich činnosti. Nepovažujeme preto za šťastné riešenie, že časť týchto povinností je prenášaná na zamestnávateľov.