V medzirezortnom pripomienkovom konaní sa práve teraz nachádza novela zákona č. 297/2008 Z. z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, ktorej hlavným cieľom je transpozícia Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2018/843 z 30. mája 2018 (ďalej len „Piata smernica AML“) do slovenského právneho poriadku.

Piata smernica AML mení pôvodnú Smernicu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/849 z 20. mája 2015 o predchádzaní využívaniu finančného systému na účely prania špinavých peňazí alebo financovania terorizmu a zavádza, okrem iného, povinnosť členských štátov zabezpečiť, aby bol vnútroštátnym právnym poriadkom zriadený jednotný a verejne prístupný register konečných užívateľov výhod najneskôr do 10. januára 2020.

V súčasnosti máloktorý členský štát zverejňuje informácie o konečných užívateľoch výhod, a to najmä z dôvodu ochrany súkromia a s ňou súvisiacou bezpečnosťou identifikovaných konečných užívateľov výhod. Na Slovensku a aj v susednej Českej republike sa údaje o konečných užívateľoch výhod podnikateľských subjektov doposiaľ poskytujú len zákonom určeným štátnym orgánom a inštitúciám.

Podľa Piatej smernice AML však prístup verejnosti k informáciám o vlastníckych právach zjednoduší kontrolu informácií občianskou spoločnosťou, a to aj napríklad zo strany tlače alebo organizácií tzv. tretieho sektora. Verejne dostupné informácie o konečných užívateľoch výhod majú tiež prispieť k zachovaniu dôvery v integritu obchodných transakcií a finančného systému, ktorá je v tejto problematike aktuálne preferovaným verejným záujmom.

Údaje o konečnom užívateľovi výhod by mali byť verejne prístupné v nasledovnom rozsahu: (i) meno, priezvisko; (ii) dátum narodenia; (iii) štátna príslušnosť; (iv) adresa pobytu; a (v) údaje, ktoré zakladajú postavenie konečného užívateľa výhod.

Členské štáty však stále môžu v jednotlivých prípadoch stanoviť výnimku ak by sprístupnenie osobných údajov konečných užívateľov výhod malo spôsobovať neprimerané riziko pre osobu identifikovaného konečného užívateľa výhod.

V zmysle spomínanej novely by mal funkciu centrálnej evidencie konečných užívateľov výhod na Slovensku plniť Register právnických osôb, pričom údaje konečných užívateľov výhod by mali byť už od 10. januára 2020 prístupné širokej verejnosti. Údaje o konečných užívateľoch výhod by poskytoval štatistický úrad prostredníctvom svojho webového sídla, a takto sprístupnené údaje by boli bezplatné.

Pre podnikateľské subjekty však táto novela nepredstavuje žiadne nové povinnosti. Podnikateľský subjekt nebude povinný samostatne oznamovať alebo zapisovať údaje o svojich konečných užívateľov výhod do Registra právnických osôb. Je tomu tak z dôvodu, že Register právnických osôb je technicky prepojený s ostatnými verejnými registrami a je schopný preberať informácie o zapísaných subjektoch priamo z nich. Postačuje preto, že podnikateľský subjekt zapíše svojich konečných užívateľov výhod do príslušného registra podľa osobitných predpisov (napr. do Obchodného registra a pod.) a tieto údaje, a aj ich prípadné zmeny, budú automaticky prevzaté do evidencie, ktorú vedie Register právnických osôb.