Novela Zákonníka práce je účinná od 1.11.2022 a prináša zmeny v pracovných zmluvách, ktoré si vyžadujú pozornosť každého zamestnávateľa. Niektoré informácie, ktoré boli bežnou súčasťou pracovnej zmluvy, bude možné novoprijatým zamestnancom poskytovať formou informácií o pracovných podmienkach. Tie bude možné po novom zamestnávateľ jednostranne meniť a poskytovať zamestnancom aj elektronicky.

Na čo všetko myslieť pri úprave pracovnoprávnej dokumentácie?

1) audit pracovných zmlúv

2) identifikovať či a kde poskytujete zamestnancom všetky informácie o pracovných podmienkach

3) rozhodnúť, ako zmeny zaviesť. Možností je viac, napríklad:

  • pôvodné pracovné zmluvy doplniť o chýbajúce informácie (prípadné budúce zmeny sa robia iba cez písomné dodatky)
  • k pôvodným pracovným zmluvám pridať chýbajúce informácie v samostatnom dokumente (prípadné budúce zmeny v informáciách robíte jednostranne)
  • nové pracovné zmluvy a informácie poskytovať v samostatnom dokumente (presunom informácií z pracovnej zmluvy môžete pôvodné pracovné zmluvy zoštíhliť a prípadné budúce zmeny v informáciách robíte jednostranne)

4) identifikovať pracovné podmienky pre rôzne pracovné pozície alebo okruhy zamestnancov (napr. manažér, výroba, administratíva)

5) rozhodnúť o forme poskytovania informácií o pracovných podmienkach (písomne, elektronicky)

6) pri voľbe elektronickej formy poskytovania informácií systém nastaviť tak, že zamestnanec má možnosť si informácie stiahnuť a vytlačiť a vy máte doklad o odoslaní alebo prijatí informácií

7) neváhať začať. Novým zamestnancom poskytujte informácie o pracovných podmienkach už od 1.11.2022. Ostatným zamestnancom poskytujte informácie iba na ich žiadosť do jedného mesiaca od jej podania.