Pandémia Covid-19 nám okrem obmedzení v súkromnom živote priniesla aj rôzne obmedzenia v tom pracovnom. Jedným z takýchto obmedzení bolo zavedenie povinného home office pre mnohých zamestnancov. 

Sprevádzajúcim následkom zvýšeného množstva zamestnancov vykonávajúcich prácu z domu boli samozrejme obavy o pracovisko zamestnanca a potenciálny vznik rôznych poškodení zdravia zamestnanca. 

Jedným zo „šokujúcich" je rozhodnutie Nemeckého spolkového sociálneho súdu, ktorý sa zaoberal práve otázkou pracovného úrazu. Skutkový stav bol taký, že zamestnanec vykonávajúci prácu zo svojho bydliska utrpel úraz po páde zo schodiska pri bežnom presune zo svojej postele na miesto výkonu práce - rozumej do svojej pracovne. Zamestnanec vtedy nevykonával prácu a možno de facto povedať, že úraz sa stal na ceste do práce. Súd situáciu vyhodnotil tak, že poškodenie zdravia zamestnanca bol pracovný úraz a zamestnancovi prináležala náhrada škody od poisťovne.

Ako by však situáciu posúdil súd na Slovensku? S istotou sa to povedať samozrejme nedá, ale náš zákon sa k tejto otázke stavia odlišne. Za pracovný úraz sa považuje „poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov."  V tomto ohľade nemožno povedať, že by k vyššie uvedenému úrazu došlo pri plnení pracovných úloh alebo priamo v súvislosti s ním. Zákonník práce taktiež uvádza nasledovné: „Pracovný úraz nie je úraz, ktorý zamestnanec utrpel na ceste do zamestnania a späť" - teda ani toto ustanovenie by u nás nehralo v prospech zamestnanca.

Na záver teda môžeme zhodnotiť, že takýto úraz by s najväčšou pravdepodobnosťou na Slovensku nemusel byť a nebol vyhodnotený ako pracovný úraz. Taktiež je dôležité spomenúť, že inšpekcia práce počas pandémie vydala usmernenie, v ktorom uvádza, že zamestnávateľ pri nariadení alebo umožnení práce formou home office nezodpovedá za stav pracoviska zamestnanca. Usmernenie síce záväzné nie je, avšak napovedá o tom, ako by sa podobné situácie mohli riešiť.