Free-to-play hry sú relevantným gamingovým odvetvím so značnými celosvetovými tržbami. Tie generujú viacerými spôsobmi, či už je to cez mikrotransakcie (kúp si ďalší život za 50 centov), reklamu (pozri si reklamu a získaj život), zhodnocovanie dát (zahraj si a ja dáta o tvojom používaní hry predám ďalej), merch, či iné. Je preto správne pýtať sa, či existujú pravidlá reklamy na propagovanie takýchto hier. Tieto pravidlá samozrejme existujú a platia presne rovnako, ako pri akejkoľvek inej reklame. Britský samoregulátor ASA naposledy posudzoval reklamu na hru Evony (viď obrázok) a došiel k nasledovným záverom.

Popis reklamy:

Išlo o reklamu vo forme videa a jej obsah najlepšie vystihuje titulný obrázok tohto článku. Reklama zobrazuje gameplay hry, v ktorom postavička hráča rieši jednoduché matematické úlohy, musí zničiť kotúľajúce sa sudy, ktoré sa na ňu valia, aby získala lepšiu zbraň alebo sa sudom vyhnúť a zároveň zničiť svojich nepriateľov. 

Sťažnosť:

Sťažovateľ namietal, že hra, ktorá je zobrazená v reklame nezodpovedá skutočnej hre. Preto takúto reklamu namietal a považoval ju za klamlivú.

Obrana vývojára:

Vývojár okrem iného uviedol, že pravidlá reklamy neporušil. Doplnil, že hra obsahuje viacero herných prvkov a rozmanitý herný zážitok. Časť hry, ktorú zobrazuje reklama je podľa spoločnosti rovnako dôležitá, ako sú jej ostatné časti, a to budovanie mesta a ďalšia stratégia pre progres v hre. 

Vzhľadom na rozsiahlosť hry malo byť zároveň ťažké v reklame predstaviť celý herný zážitok. A keďže sa reklama zameriavala na dospelých, ktorí mali záujem o logické hry, tak im v reklame chceli ukázať časť, ktorá ich s najväčšou pravdepodobnosťou bude zaujímať.

Ako reklamu vyhodnotil regulátor?

ASA reklamu posúdila tak, že spotrebitelia si z nej najskôr zoberú to, že hra obsahuje najmä časť riešenia hádaniek, ktorá zahŕňa streľbu na ciele, s tým, že sa musia vyhnúť prekážkam, ako sú kotúľajúce sa sudy.

ASA zároveň zhodnotila, že Evony nie je primárne hádankovou hrou (ako je definovaná stručne vyššie). Hra zahŕňa aj časti ako hráč proti hráčovi, hráč proti prostrediu a budovanie mesta, pričom budovanie mesta je podstatou celej hry. Hoci si hráči mohli vybrať, či budú hrať len jednu z častí hry, napríklad hádanky, nemohli postupovať dejom bez toho, aby sa zapojili do všetkých častí hry. Ak hráči nezvýšili úroveň v základnej hre (pozn. budovanie mesta), nemohli hrať ani ďalšie úrovne iných častí hry (napr. hádanky).

Keďže reklama na hru neodrážala hlavný herný zážitok, ASA ju vyhodnotila ako klamlivú. Vývojárovi zakázala reklamu používať a upozornila ho na to, aby v budúcnosti v reklamách dbal na riadne zobrazovanie hlavného herného zážitku.

Ako by to bolo na Slovensku?

Ak by sa našiel spotrebiteľ, ktorý by namietal legitímnosť takejto reklamy, tak by sme sa priklonili k rovnakému záveru ako ASA. Toto rozhodnutie by sme podložili najmä požiadavkami na pravdivosť reklamy, ako vychádzajú z Kódexu RPR (čl. 14), z Obchodného zákonníka (§ 45), či spotrebiteľských predpisov.

Rozhodnutie ASA je k dispozícii tu.