Protimonopolný úrad Slovenskej  republiky (PMÚ) vydal dňa 18.9.2024 príručku, ktorou upresňuje svoj pohľad na súťažné právo a dohody na trhu práce. Zo súťažnej praxe má vyplývať, že niektorými dohodami na trhu práce dochádza k porušovaniu pravidiel hospodárskej súťaže, a preto bude PMÚ dohľad nad nimi priorizovať. Nižšie už v praktickom detaile:

Aké dohody na trhu práce PMÚ považuje za problematické?

V prvom rade sem zaraďuje dohody o nepreberaní zamestnancov („not to hire“). Ide o dvoj alebo viacstrannú dohodu, podľa ktorej zamestnávateľ nemôže zamestnať zamestnanca, ktorý je zamestnaný iným zamestnávateľom, ktorý je účastníkom dohody. Takáto dohoda bude zároveň zakazovať zamestnávateľovi, aby aktívne oslovoval s ponukou práce zamestnancov iného zamestnávateľa, ktorý je účastníkom dohody.

V druhom rade sem patria dohody o aktívnom neoslovení zamestnancov („not to solicit“). Ide o dvoj alebo viacstranné dohody, ktoré zakazujú zamestnávateľovi, aby aktívne oslovoval s ponukou práce zamestnancov iného zamestnávateľa, ktorý je účastníkom dohody, no dovoľujú aby takéhoto zamestnanca zamestnal, ak tento sám prejaví záujem o zamestnanie.

Obidve z týchto (no-poach) dohôd sa podľa PMÚ môžu vyskytovať tak medzi konkurenčnými zamestnávateľmi na tovarovo relevantnom trhu, ako aj medzi zamestnávateľmi, ktorí nie sú z hľadiska tovarovo relevantného trhu konkurentmi. PMÚ ďalej uvádza, že k no-poach dohodám medzi zamestnávateľmi bude spravidla pristupovať ako k cieľovým dohodám spočívajúcim v rozdelení zdrojov zásobovania (článok 101 ods. 1 písm. c) ZFEÚ; § 4 ods. 3 písm. c) zákona o ochrane hospodárskej súťaže), no konkrétne posúdenie bude vždy záležať od okolností daného prípadu.

V neposlednom rade medzi problematické PMÚ zaraďuje aj dohody o stanovení miezd („wage fixing agreements“). Týmito sa rozumejú dohody medzi dvomi alebo viacerými zamestnávateľmi na:

  • konkrétnej výške mzdy svojich (určitých typov) zamestnancov;
  • stanovení rozsahu miezd takýchto zamestnancov stanovením maximálnych stropov miezd;
  • zosúladení iných benefitov pre zamestnancov.

PMÚ uvádza, že takéto dohody bude podľa okolností daného prípadu pravdepodobne posudzovať ako cieľové dohody, ktoré vo svojej podstate prestavujú cenovú dohodu (článok 101 ods. 1 písm. a) ZFEÚ; § 4 ods. 3 písm. a) zákona o ochrane hospodárskej súťaže).

Nad všetkými z uvedených dohôd tak bude visieť napríklad riziko sankcie pokuty do 10 % z celosvetového obratu za predchádzajúce účtovné obdobie pre porušenie zákazu uzatvárať dohody obmedzujúce súťaž.

Aké dohody na trhu práce budú naopak v poriadku?

PMÚ v príručke ďalej uvádza, že za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže nebude považovať doložky o nekonkurovaní („non compete clauses“) v pracovných zmluvách, nakoľko tieto často sledujú legitímne dôvody v zmysle pracovnoprávnych predpisov. S výnimkou situácie, keď by tieto doložky boli uzatvárané v dôsledku dohody zamestnávateľov.

PMÚ zároveň dodáva, že za porušenie súťažného práva nebude považovať ani rokovania a záväzky zamestnávateľov prijaté v rámci kolektívneho vyjednávania zamestnávateľov so zamestnancami, pokiaľ sa budú týkať opatrení na zlepšenie pracovných podmienok.  

Celú príručku si môžete prečítať tu.