Od 1. júla 2021 nadobudla účinnosť novela zákona č. 307/2016 Z.z. o upomínacom konaní a zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok, ktorá prispela k zvýšeniu ochrany spotrebiteľa ako žalovaného v konaniach o vydanie platobného rozkazu.

Nová úprava poskytuje zas o niečo vyššiu ochranu spotrebiteľom, a to mimo iného, formou miernejšieho posudzovania vecného odôvodnenia odporu podaného žalovaným - spotrebiteľom, alebo aj efektívnejšou kontrolou neprijateľných zmluvných podmienok v spotrebiteľských zmluvách a s nimi súvisiacich dokumentoch. 

Zákon o upomínacom konaní konštantne požaduje, aby v prípade podania odporu voči nároku žalobcu, bol tento vecne odôvodnený. Práve dostatočné vecné odôvodnenie odporu sa pritom v praxi stalo častým dôvodom odmietnutia v konaniach, v ktorých bol žalovaným spotrebiteľom. Dôvod možno hľadať v nedostatku času alebo prostriedkov na zabezpečenie si právnej pomoci, prípadne aj v precenených schopnostiach žalovaného.

Po novom však majú súdy povinnosť osobitne prihliadať na postavenie spotrebiteľa ako žalovaného a posudzovať vecné odôvodnenie odporu v týchto prípadoch miernejšie, čo by do značnej miery malo vylepšiť postavenie spotrebiteľa, ako slabšej strany v konaní.

Schválenou novelou sa zároveň zefektívňujú aj pravidlá zamerané na kontrolu neprijateľnosti zmluvných podmienok v spotrebiteľských zmluvách. Uvedené sa premietne predovšetkým pri posudzovaní dokumentov, ktoré súvisia so spotrebiteľskou zmluvou, ak táto má byť predmetom posúdenia v rámci konania o vydanie platobného rozkazu. V prípade, ak vyšší súdny úradník z predložených dokumentov predpokladá, že ich obsahom by mohli byť neprijateľné zmluvné podmienky, je povinný predložiť celú vec na posúdenie sudcovi, ktorého vysloveným právnym názorom bude viazaný. Kontrola neprijateľných zmluvných podmienok sudcom v konaní o vydanie platobného rozkazu by teda malo mať za následok predovšetkým to, že: 

i) nárok vyplývajúci zo spotrebiteľskej zmluvy obsahujúcej neprijateľnú zmluvnú podmienku, ktorá má vplyv na uplatňovaný nárok, nie je možné vymáhať a

ii) v prípade, ak by k jeho vymáhaniu predsa len došlo, návrh na vydanie platobného rozkazu súd zamietne a samotný platobný rozkaz nevydá.

Uvedené zmeny by tak zas mali o čosi dopomôcť rovnocennejšiemu postaveniu strán v spotrebiteľských sporoch.