V ostatných dňoch prišla do parlamentu novela Zákonníka práce, ktorej cieľom je zvýšiť motiváciu dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Na dosiahnutie tohto cieľa má nová zákonná úprava rozviazať zamestnávateľom ruky v motivovaní zamestnancov k očkovaniu a umožniť im poskytnúť zamestnancom (i) voľno v deň očkovania, (ii) dodatočnú dovolenku po očkovaní v trvaní 1 – 5 dní, ako aj (iii) finančný príspevok až do výšky 275 EUR.

Uvedený krok prichádza v čase, kedy vrcholí snaha o zrýchlenie zaočkovanosti tak medzi zamestnancami, ako aj v populácii všeobecne, v čase návratu ľudí z dovoleniek a nástupu detí do škôl a prudko sa rozbiehajúcej tretej vlny pandémie.

S ohľadom na skutočnosť, že novelu ZP predkladá poslanec ne-koaličnej strany, je politický osud predkladanej novely ZP otázny. Rovnako otázny je aj časový efekt, kedy by aj prípadné prijatie novely zrejme nestihlo dostatočne rýchlo zvýšiť zaočkovanosť zamestnancov a zmierniť tak priebeh tretej vlny pandémie. Odhliadnuc od týchto časovo-politických otázok prináša spomínaná novela viacero pracovno-právnych úskalí, ktoré by bolo vhodné popísať a pokúsiť sa ich vyriešiť.

Po prvé, súčasná právna úprava v oblasti ochrany osobných údajov nedáva zamestnávateľom právo zisťovať údaje o zdravotnom stave jednotlivých zamestnancov. Povinnosti zamestnávateľa súvisiace s BOZP mu nedávajú právny základ na spracúvanie osobných údajov. Ani ich dobrovoľné, benefitmi motivované poskytovanie zo strany zamestnancov na základe takto „motivovaného“ (podmieneného) súhlasu otázku právneho základu pre spracúvanie nerieši.

Neistá je totiž aj odpoveď na otázku, či by prijatie predmetnej novely vôbec vytvorilo (legitímny) právny základ pre spracúvanie takýchto údajov. Prednosť ochrany osobných údajov pred plnením si povinností BOZP konštatuje nielen slovenský Národný inšpektorát práce (NIP) vo svojom usmernení (link na usmernenie NIP nájdete tu), ale aj European Data Protection Supervisor (EDPS), ktorý v nedávno zverejnenej príručke celkom jasne uviedol, že povinnosti BOZP ustupujú ochrane osobných údajov (link na príručku nájdete tu).

Po druhé, ak by sa podarilo novele vysporiadať s povinnosťami vyplývajúcimi z ochrany osobných údajov, do cesty sa stavia ďalšia prekážka v podobe pravidiel rovného zaobchádzania (zákazu diskriminácie). Spomínané usmernenie NIP zdôrazňuje tiež skutočnosť, že zamestnávatelia nemôžu rozdielne zaobchádzať so zamestnancami na základe akýchkoľvek interne stanovených kritérií, ktoré nespočívajú v povahe činností vykonávaných v zamestnaní alebo okolnosťami, za ktorých sa tieto činnosti vykonávajú. Poskytovanie voľna, dovolenky, či finančného príspevku by sa celkom zjavne zakladalo na kritériách, ktoré nespočívajú v povahe činnosti, ale na kritériách zdravotného stavu. Rovnakou rečou hovorí aj júnové Nariadenie Európskeho parlamentu a rady č. 2021/953 o rámci pre vydávanie tzv. Covid pasov, keď uvádza, že „... je potrebné zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácii osôb, ktoré nie sú zaočkované, napríklad zo zdravotných dôvodov.“ (link na Nariadenie nájdete tu). A túto kategóriu zamestnancov novela nijakým spôsobom nezohľadňuje, a teda svojím spôsobom vytvára určitý diskriminačný rámec.

Záverom, nápad podporiť očkovanie takýmto priamočiarym krokom v čase kedy je spoločnosť frustrovaná protichodnými názormi zástancov a odporcov očkovania a pri nie veľmi efektívnych (alebo rovno povedané nefungujúcich) nástrojoch podpory (očkovacia lotéria, sprostredkovateľský bonus) si zaslúži pozornosť. Ak by aj nespomalil tretiu vlnu, zrejme by pomohol v tej štvrtej a prípadnej každej ďalšej. Vodítkom pri jeho posúdení môžu byť postupy nadnárodných gigantov ako Google či Amazon v ich centrálach v USA. Pri preberaní inšpirácií spoza oceánu je však potrebné vziať do úvahy geografický, hodnotový a kultúrny aspekt, kedy Amerika, oproti Európe, kladie väčší dôraz na kategóriu slobody a k osobných údajom postupuje výrazne liberálnejšie. Naopak Európa postupuje v týchto otázkach konzervatívnejšie a snaží sa klásť väčší dôraz na hodnotu rovnosti. Ak sa uvedené nezmení, čo v krátkodobom horizonte rozhodne nemožno očakávať, nemožno očakávať ani odklon od dôrazu na ochranu osobných údajov v kontexte očkovania.