Väčšina zamestnávateľov organizuje v rámci stmelenia a utuženia pracovného kolektívu teambuildingy. Ako sa zákonodarca vysporiadal so zraneniami a úrazmi, ktoré zamestnanci utrpia počas týchto akcií? Kedy a za akých podmienok ide o pracovný úraz?

Podstatné je zodpovedanie otázky, či došlo k úrazu pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s týmto plnením, pričom za plnenie pracovných úloh sa považuje aj iná činnosť vykonávaná na príkaz zamestnávateľa.

Zamestnávateľom plánovaná lyžovačka na ľadovci, ktorej účelom je budovanie a rozvíjanie pracovného potenciálu tímu, resp. prehlbovanie motivácie, vzájomnej dôvery, či zlepšenie výkonnosti a komunikácie zamestnancov, nemožno posúdiť ako voľnočasovú aktivitu. Ak si zamestnanec v rámci športových aktivít na takýchto akciách zlomí nohu, naplnia sa charakteristiky pracovného úrazu a zamestnávateľ bude niesť zodpovednosť. Dodávame, že ak by k úrazu počas teambuildingu došlo vo večerných hodinách, resp. v časovom úseku, kedy by objektívne nebolo možné prepojiť úraz s plnením pracovných úloh, nešlo by o pracovný úraz.

Dôležité je vždy individuálne posúdenie obsahovej stránky a účelu takýchto akcií. Spoločný pobyt zamestnancov bez cieleného priebehu a prepojenia s plnením pracovných úloh, i keď by bol preplatený zamestnávateľom, by bol považovaný iba za dovolenku a akékoľvek zranenie by nebolo pracovným úrazom.

Uvedené vychádza z vybranej českej judikatúry, konkrétne rozhodnutia NS ČR , sp. zn. 21 Cdo 5060/2007 a rozhodnutia NS ČR, sp. zn. 23 Cdo 490/2013.