Zažili sme to azda všetci. Na kúpalisku sme si dali najlepšie langoše, na kolibe zas najlepšie halušky na Slovensku. Ja som niekoľko dní pred písaním tohto článku v kantíne jedol pravú taliansku paradajkovú polievku. Síce nebola písmenková, ale ani pravá. Je takáto reklama v súlade so zákonom?

Azda za predpokladu, keď by bola pravdivá alebo účelovo zveličená. Platí totiž, že bez hyperboly je možné tvrdenia ako „najlepší“, „najrýchlejší“, „najpopulárnejší“ použiť len vtedy, keď šíriteľ reklamy dokáže tvrdenie jednoznačne a hodnoverne podložiť.

Čo sa však rozumie jednoznačným a hodnoverným podkladom? To nedávno posudzovala aj Rada pre reklamu, ktorá sa zaoberala sťažnosťou voči reklame s nasledovným popisom:

„Reklama má podobu celostránkovej označenej inzercie zverejnenej v denníku Nový Čas. Vizuál zobrazuje na oranžovom pozadí produkty – paštéty značky Argeta. Pod vyobrazenými paštétami je headline v znení: „Najlepšie paštéty v Európe“, pod ktorým pokračuje text v znení: „Kúpite v supermarkete KON-RAD. Bratislava, Senec, Modra a na kon-rad.sk. Vo vrchnej časti vizuálu je umiestnené logo Argeta.“

Zadávateľ sa voči sťažnosti bránil tým, že paštéty získali mnoho ocenení a certifikátov. Výrobca pravidelne inovuje. Okrem iného paštéty podľa prieskumu robeného v 24 členských štátoch EÚ boli v ich segmente považované za najpredávanejšie, a teda boli obľúbené.

Komisia vo veci vydala pozitívny nález, uviedla pritom: „Je pravdou, že uvedené parametre môžu poukazovať na kvalitu výrobku, taktiež na jeho obľúbenosť ako aj prvenstvo v rámci predaja, a teda, že paštéty sú zrejme obľúbené a najpredávanejšie, avšak Komisia má za to, že v danom prípade tieto nemožno považovať za také parametre, ktoré by preukazovali tvrdenie, že uvedené výrobky sú „najlepšie paštéty v Európe“ vo vzťahu ku všetkým porovnateľným výrobkom na trhu a tento prívlastok nepovažuje za správne použitý s ohľadom na význam slova „najlepší“ a na preukázané tvrdenia zadávateľom. Z tohto dôvodu má Komisia za to, že zadávateľom zvolený superlatív nebol v predmetnom prípade adekvátne použitý, zadávateľ dostatočne a hodnoverne nepreukázal jeho pravdivosť a oprávnenosť, a preto reklamu vyhodnotila Komisia ako porušujúcu Kódex.“

Situácia by podľa nášho názoru mohla byť iná, keby zadávateľ v reklame paštétu označil namiesto „najlepšia“ slovom „najpredávanejšia“. Ak by bol prieskum o predajnosti, ktorý predložil zadávateľ prieskumom relevantným, zadávateľ by svoje tvrdenie s veľkou pravdepodobnosťou obhájil.

Úplné znenie nálezu nájdete tu.