Kontrola a presadzovanie férových pracovných podmienok v kamiónovej doprave patrí medzi tri hlavné oblasti, ktorými sa v súčasnosti zaoberá ELA (European Labour Authority) sídliaca v Bratislave. Mimo kamiónovej dopravy sem patria aj férové podmienky v stavebníctve a pri sezónnych prácach.

ELA vo februári 2022 v oblasti kamiónovej dopravy vypracovala akčný plán, ktorý rozdelila do troch hlavných celkov, i) vzdelávacieho, ii) koordinačného, a iii) kontrolného. Nižšie sa na akčný plán pozeráme cez prínosy a riziká, ktoré z neho pramenia.

Vzdelávací celok hodnotíme pozitívne. Pomáha pri výklade predpisov a legislatívu v kamiónovej doprave približuje aj neprávnickej verejnosti. Za zmienku stoja základné informácie zverejnené na webstránke Národného inšpektorátu práce, ale najmä na YouTube kanáli ELA, ktorý obsahuje desiatky hodín prednášok v anglickom a v slovenskom jazyku. 

Pri koordinačnom celku evidujeme, že ELA realizuje pravidelné školenia a stretnutia inšpektorov práce, ktoré sú zamerané na spoluprácu pri cezhraničných kontrolách. Posledné takéto školenie sa konalo v decembri 2023 v Bratislave a zúčastnili sa ho inšpektori z 21 členských štátov. Takáto koordinácia je bezpochyby užitočná z pohľadu presadzovania práva EÚ, avšak o to rizikovejšia pre dopravcov, ktorí v praxi, aj skrz nastavenie trhu, súlad s právnymi predpismi neraz zanedbávajú. 

Kontrolný celok sa realizuje primárne cez tzv. „Weeks of Action“ a „Joint Inspections”. Ak sa pozrieme na štatistiky, tak porušenie právnych predpisov inšpektori evidujú takmer pri každej druhej kontrole. Pri poslednom Week of Action (11/2023) bolo kontrolovaných 192 vozidiel, pričom v 92 prípadoch došlo k porušeniu právnych predpisov. Rekordérom bol vodič, ktorý za pomoci troch kariet vodiča šoféroval 17 hodín vkuse. V roku 2022 bolo skontrolovaných 1421 vozidiel, porušenie predpisov inšpektori identifikovali v 659 prípadoch.

Pracovné právo v kamiónovej doprave je oproti štandardnému pracovnému právu o niečo zložitejšie (pracovný čas, sociálna politika, vysielanie zamestnancov, málo potenciálnych zamestnancov, ústupky, a pod.), no nie až natoľko, aby sa procesy nedali nastaviť správne. Ak sa zamýšľate nad auditom, v tomto článku nájdete niekoľko tipov, na ktoré sa môžete v úvode zamerať.