Ak nemáte čas čítať až dokonca, ponaučením z tohto článku je, že klamlivú reklamu nezachráni ani dobrý disclaimer.

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, reklama a marketing sú pomerne významne regulovaným odvetvím. Ak si pri tvorbe kampane nedáte pozor, môžete porušiť reklamné, spotrebiteľské, či súťažné predpisy alebo sa minimálne ocitnúť v hľadáčiku arbitrážnej komisie Rady pre reklamu.

Pri tvorbe kampaní sa mnohé značky spoliehajú na tzv. disclaimery. Je to logické, pretože reklamné tvrdenie by malo byť čo najjednoduchšie a najpriamejšie. Obvykle vo vizuáloch nie je priestor na vysvetľovanie, že „recyklované“ neznamená vždy 100 % recyklované alebo že akcia trvá len do vypredania zásob. Tieto doplňujúce informácie sú však dôležité preto, aby reklama nenaplnila definíciu klamlivej reklamy alebo nekalej obchodnej praktiky. Značky zvyknú tieto informácie uvádzať niekde v spodnej časti vizuálu, v disclaimeroch.

Disclaimery ale nie sú univerzálnou odpoveďou na všetko. O tom sa presvedčil aj svetoznámy výrobca náradia, americká spoločnosť Stihl, ktorú nedávno napomenula nezisková organizácia National Advertising Division of BBB National Programs (NAD) s odporúčaním, aby značka upravila svoje tvrdenia „Made in America“. 

Reklamy spoločnosti Stihl síce obsahovali informáciu, že „väčšina produktov Stihl predávaných v Amerike je vyrobená v Amerike z amerických a globálnych materiálov“, to však nezabránilo konkurentovi, spoločnosti Milwaukee Electric Tool Corporation, aby napadla pravdivosť reklám spoločnosti Stihl. Milwaukee Electric Tool Corporation doložila prieskum viac ako 800 spotrebiteľov s cieľom demonštrovať, že 35,7 % spotrebiteľov malo dojem, že „všetky alebo takmer všetky súčiastky produktov Stihl sú vyrobené v Spojených štátoch“.

NAD sa stotožnil s výsledkami prieskumu a konštatoval, že reklamné tvrdenia spoločnosti Stihl boli naozaj zavádzajúce. Okrem toho poukázal na skutočnosť, že disclaimer bol v úzadí príliš silných prvkov tvrdenia „Made in America“ ako vlajúce vlajky, či scénické lokality USA. Tie odvracali pozornosť spotrebiteľov od malého disclaimeru, čím ho robili prakticky neúčinným. Navyše, sporné reklamy nepropagovali konkrétny produkt, a preto zanechávali dojem, že všetky alebo takmer všetky produkty Stihl sú vyrobené v USA. Napriek tomu NAD poznamenala, že nič v jej rozhodnutí nebráni spoločnosti Stihl v tom, aby naďalej používala tvrdenia „Made in America“  vo vzťahu ku konkrétnym produktom a súčastiam, ktoré sú naozaj vyrobené výhradne v USA. 

Disclaimery sú užitočným nástrojom reklamných kampaní. Klamlivú reklamu však nezachráni ani dobrý disclaimer.