Due Diligence vašej spoločnosti prebehlo (viď M&A Basics: Chcete predať svoju firmu? Časť 3 – Due Diligence) a teraz už len podpísať zmluvy. Úmyselne píšeme v množnom čísle, pretože transakčná dokumentácia pozostáva z množstva dohôd a iných súvisiacich úkonov.

Najpodstatnejšími transakčnými dokumentami budú tzv. SPA (Rámcová prevodná zmluva) a v prípade, že máte v spoločnosti ostať naďalej ako spoločník, tak aj tzv. SHA (Dohoda spoločníkov/akcionárov). Všetky ostatné dokumenty budú na tieto dve zmluvy nadväzovať.

Predmetom SPA je úprava podrobných podmienok transakcie, vrátane výšky prevádzaných podielov, výšky a spôsobu úhrady kúpnej ceny, podmienok a spôsobu vysporiadania transakcie, zodpovednosti za skryté vady, zákazu konkurencie, povinnosti mlčanlivosti, atp.

Na čo si má dať pri vyjednávaní pozor predávajúci? Samozrejme každá transakcia je iná a môže mať svoje špecifiká, ale priorita pre predávajúceho vždy bude, aby dostal za prevádzané podiely / akcie zaplatené vo výške a v čase dohodnutom v SPA a aby sa konečná kúpna cena neznížila prostredníctvom iných zmluvných dojednaní.

Ako sme písali v časti M&A Basics: Chcete predať svoju firmu? Časť 2 – Štruktúrovanie transakcie, dohoda o cene má mnoho alternatív. Ak sa dohodnete na pevnej sume s dodatočnou úpravou na báze „debt-free cash-free“, sústreďte svoju pozornosť na znenie definícií „dlh“, „čistý dlh“, „peňažné prostriedky“, „pracovný kapitál“, pretože každá zo strán môže tieto pojmy chápať inak. Ideálne je, ak sa dá spraviť spoločný indikatívny výpočet k určitému dátumu ešte pred uzavretím transakcie. Tak si budete istí, že ste s investorom na jednej vlne. To isté platí pre prípad, že ste si dohodli odloženú splátku kúpnej ceny v závislosti na budúcich výsledkoch firmy. Aj v tomto prípade je dobré si podrobne určiť, ktoré z položiek sa budú považovať za pripočítateľné alebo odpočítateľné (bežné hospodárske výsledky napríklad môžu ovplyvniť transakčné náklady, náklady na odstránenie zistení z Due Diligence, splátky a úrok akvizičného úveru, atp.). Pri odloženej splátke kúpnej ceny, viazanej na budúce výsledky spoločnosti (napr. EBITDA v nasledujúcich dvoch rokoch) je zároveň dobré dohodnúť sa na postupe pre prípad, že strany dospejú k iným výpočtom EBITDA. Niekedy totiž rozdiel v tisícoch eur môže rozhodnúť o tom, či dostanete doplatok v miliónoch eur. Na tento účel je dobré dohodnúť sa na tretej nezávislej strane, ktorá rozdielne výpočty overí a dá za pravdu jednej alebo druhej strane.

Keď už hovoríme o kúpnej cene, dôležitý je aj spôsob jej úhrady. Chcete si byť istí, že keď už podiely / akcie prevediete, dostanete za ňu kúpnu cenu. Ak nechcete transakciu uzatvárať v banke a čakať, kým peniaze „nabehnú“, môžete sa ochrániť prostredníctvom viazaného účtu. Na tom čakajú peniaze už pred uzatvorením transakcie a budú uvoľnené bankou za podmienok, ktoré ste si dohodli v SPA (napr. po doručení podpísanej prevodnej zmluvy, alebo po doručení zápisu z ORSR, potvrdzujúceho prevod podielov). Z pohľadu predávajúceho je viazaný účet dobrý na účely úhrady prvej, vo väčšine prípadov najväčšej, časti kúpnej ceny. Nechať na viazanom účte odloženú splátku kúpnej ceny má význam len vtedy, ak sú podmienky na jej uvoľnenie jasné a najmä dosiahnuteľné.

Konečnú výšku kúpnej ceny môže podstatným spôsobom ovplyvniť zodpovednosť predávajúceho za skryté vady a nepravdivé vyhlásenia. Táto zodpovednosť je v určitých prípadoch limitovaná až výškou kúpnej ceny, a teda môžete sa vám stať, že odrazu nebudete mať ani firmu, ani peniaze (tie čo ste už obdržali pri uzavretí transakcie môže od Vás investor vysúdiť späť). Dobrý právny poradca sa preto bude snažiť, aby bola vaša zodpovednosť čo najviac limitovaná, či už kvantitatívne, vecne, alebo časovo. Prispieť samozrejme môžete aj vy, a to transparentným poskytnutím všetkých relevantných informácií o spoločnosti ešte pred uzavretím transakcie. Čím viac bude investor pred svojim vstupom do spoločnosti vedieť, tým je riziko vašej zodpovednosti a súvisiacich nárokov investora nižšie.

Predchádzajúce časti:

M&A Basics: Chcete predať svoju firmu? Časť 1 – Termsheet a NDA

M&A Basics: Chcete predať svoju firmu? Časť 2 – Štruktúrovanie transakcie

M&A Basics: Chcete predať svoju firmu? Časť 3 – Due Diligence

M&A Basics: Chcete predať svoju firmu? Časť 4 – Čo so zisteniami z Due Diligence