Transpozícia smernice o ochrane osôb, ktoré nahlasujú porušenia práva Únie do slovenského právneho poriadku priniesla niekoľko dôležitých zmien. Jednu z tých najzásadnejších predstavuje rozšírenie osobnej pôsobnosti zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Zámerom smernice je poskytnúť ochranu akýmkoľvek osobám pracujúcim v súkromnom alebo verejnom sektore, čo bolo zohľadnené aj v novele zákona. Zatiaľ čo pôvodne bola ochrana poskytovaná len osobám v pracovnoprávnom vzťahu, podľa novej právnej úpravy sa zákonná ochrana vzťahuje aj na oznamovateľov v inom obdobnom vzťahu. V inom vzťahu so zamestnávateľom, ktorý je obdobný pracovnoprávnemu vzťahu, môže byť napríklad samostatne zárobkovo činná osoba, člen orgánu právnickej osoby, stážista, praktikant či dobrovoľník. Oznamovateľmi môžu byť aj bývalí zamestnanci a aj dohodári.

Zákon zamestnávateľom, ktorí zamestnávajú najmenej 50 zamestnancov (ale aj zamestnávateľom poskytujúcim finančné služby, služby v oblasti bezpečnosti dopravy, služby v oblasti životného prostredia alebo zamestnávateľom - orgánom verejnej moci, ktorí zamestnávajú najmenej 5 zamestnancov), ukladá viesť vnútorný systém preverovania oznámení, v rámci ktorého majú zamestnávatelia voči oznamovateľom viacero povinností, okrem iného, aj informačnú povinnosť. Informovať je nevyhnutné nie len zamestnancov, ale aj ostatné subjekty patriace do rozšíreného okruhu oznamovateľov.

Obsahom informačnej povinnosti sú:

  • označenie zodpovednej osoby,
  • spôsoby podávania oznámení,
  • postupy urobenia oznámenia orgánu príslušnému na prijatie oznámenia,
  • možnosti ochrany oznamovateľov,
  • informácie o vnútornom systéme preverovania oznámení.

Tieto informácie musia byť zverejnené v stručnej, zrozumiteľnej, jasne formulovanej a ľahko dostupnej forme.

Konkrétny spôsob informovania je ponechaný na rozhodnutí zamestnávateľa. Možno tak urobiť aj individuálne prostredníctvom ustanovenia v konkrétnej zmluve, avšak Úrad na ochranu oznamovateľov v tejto súvislosti zamestnávateľom odporúča splniť si danú povinnosť verejne a s čo najširším dosahom na potenciálnych adresátov, a to napríklad uverejnením na webovej stránke zamestnávateľa.