Nástup zamestnanca na rodičovskú dovolenku spôsobuje pre zamestnávateľa viaceré následky, ktorých riešenie nie je vždy úplne jednoznačné. Tak je tomu aj v prípade uzatvorenia pracovného pomeru za účelom zastupovania zamestnanca na rodičovskej dovolenke. Hoci ide o pomerne častý spôsob nahradenia dočasného výpadku pracovnej sily, v aplikačnej praxi stále vyvoláva mnoho otázok.

Zamestnávateľ spravidla uzatvára so zastupujúcim zamestnancom pracovný pomer na dobu určitú. Ako však správne vymedziť dočasnosť takéhoto pracovného pomeru? Doba určitá môže byť ohraničená uvedením presného dátumu, ale aj iným, určitým a zrozumiteľným spôsobom. Nie je preto neobvyklé, že sa doba pracovného pomeru určí do návratu zastupovaného zamestnanca z rodičovskej dovolenky. Rodičovská dovolenka však podľa Zákonníka práce môže trvať až do dovŕšenia 3. roku veku dieťaťa  (prípadne 6. roku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom).

Zastupovanie zamestnanca počas rodičovskej dovolenky patrí k situáciám, pri ktorých Zákonník práce pripúšťa možnosť predĺženia alebo opätovného dohodnutia pracovného pomeru na dobu určitú aj nad zákonný rozsah dvoch rokov. To by mohlo zvádzať k uzatvoreniu pracovného pomeru na dobu maximálneho rozsahu rodičovskej dovolenky, čiže na obdobie dlhšie ako dva roky.

Najvyšší súd SR však s takýmto výkladom nesúhlasí. Vo svojom rozhodnutí z 30. novembra 2022, sp. zn. 9Cdo/273/2020 (R 35/2023), odkazuje na argumentáciu odvolacieho súdu, v zmysle ktorej výnimky zo zákazu reťazenia pracovných pomerov na určitú dobu podľa Zákonníka práce, vrátane zastupovania počas rodičovskej dovolenky, neumožňujú dohodnúť pracovný pomer na dobu určitú na dlhšiu dobu než dva roky. Síce súčet dôb predĺženia alebo opätovného dohodnutia pracovného pomeru na dobu určitú môže v prípade zastupovania počas rodičovskej dovolenky presiahnuť dva roky, pracovný pomer na dobu určitú možno uzatvoriť, jednotlivo predĺžiť alebo opätovne dohodnúť vždy najdlhšie na obdobie dvoch rokov.

Pracovný pomer na dobu určitú uzatvorený za účelom zastúpenia zamestnanca na rodičovskej dovolenke je teda možné časovo vymedziť návratom zastupovaného zamestnanca z rodičovskej dovolenky, najneskôr však do dvoch rokov od vzniku pracovného pomeru, podľa toho, čo nastane skôr. V praxi to znamená, že pokiaľ rodičovská dovolenka zastupovaného zamestnanca má presiahnuť dva roky, pracovný pomer zastupujúceho zamestnanca treba (formálne) predĺžiť.