Greenwashing je problémom naprieč odvetviami a sektormi priemyslu, energetický priemysel nevynímajúc. V Španielsku sa dostali do sporu dve veľké energetické spoločnosti, konkrétne dodávateľ elektriny, spoločnosť Iberdrola a najväčšia španielska ropná spoločnosť Repsol.

Spoločnosť Iberdrola podala v Španielsku žalobu proti spoločnosti Repsol, v ktorej ropného giganta obviňuje z používania praktík greenwashingu, z nekalosúťažného konania a z klamlivej reklamy.

Konkrétne Iberdrole vadí, že Repsol údajne klame spotrebiteľov tým, že sa profiluje ako environmenátlne a zároveň ekonomicky udržateľná alternatíva. Podľa žalobcu sú reklamné kampane Repsolu v rozpore s ustanoveniami predpisov o nekalej súťaži, vrátane klamlivej reklamy, klamlivého opomenutia a nezákonnej reklamy.

Iberdrole vadia najmä reklamné vyhlásenia „sme lídrami energetickej tranzície“, "boj proti zmene klímy je v našej DNA", "na čele sektoru v boji proti zmene klímy", „Pokročilé biopalivá, alternatíva pre mobilitu“ či „Obnoviteľný vodík“. Iberdrola pritom poukazuje na skutočnosť, že Repsol, ktorý sa prezentuje ako líder v udržateľnosti, je v skutočnosti najväčším emitentom skleníkových plynov v Španielsku. Repsol obhajuje svoje kroky, poukazujúc na multienergetický prístup a technologickú neutralitu vo svojich snahách o dekarbonizáciu. 

Iberdrola sa žalobou domáha odstránenia týchto kampaní a zničenia súvisiacich materiálov, ako aj zákazu zverejňovania podobného obsahu v budúcnosti.

A čo to má celé spoločné so Slovenskom? Ak by sa hore uvedený spor odohrával na Slovensku, zrejme by v tomto článku bolo potrebné zameniť len názvy spoločností. Greenwashing je totiž aj u nás zakázaná (a bohužiaľ stále obľúbená) reklamná praktika, ktorá je spôsobilá naplniť znaky nekalej súťaže či nekalej obchodnej praktiky. 

Zároveň tento prípad pekne ilustruje najväčšie riziko porušovania pravidiel reklamy. Popri riziku, že Vám Slovenská obchodná inšpekcia (alebo iný príslušný úrad) udelí pokutu niekoľko tisíc eur, je zrejme omnoho hrozivejšia predstava, že Vás zažaluje konkurent a Vaša kampaň sa bude v médiách prepierať ako názorný príklad nezákonnej reklamy, ktorá klame a zavádza spotrebiteľov. K tomu si pripočítajte zbytočne vynaložené náklady na kampaň, ktorú budete musieť stiahnuť, poškodenú povesť v očiach spotrebiteľov a výsledkom je hodnota problému, do ktorého sa vďaka greenwashingu môžete dostať.

A čo dodať k udržateľnosti? K dosiahnutiu udržateľnosti je potrebná skutočná a konkrétna akcia a nielen prázdna zelená rétorika.